Monday, April 8, 2013

Slik kan du tjene p sinnssykt tiltakNA24

De ansatte i Telinet Energi har grunn til smile om dagen.

Desperate myndigheter kan gi finanskollaps.

Bank of Japan har fått en ny sentralbanksjef som heter Haruhiko Kuroda, og han sparer ikke på kruttet.

Den eksportbaserte kingdom sterling silver sterling jigger økonomien Japan, som også er verdens mest forgjeldede land, har i flere år slitt med svært lav inflasjon og økonomisk vekst. For å få opp inflasjonen, svekket valutaen og fart i den økonomiske aktiviteten trykkes gasspedalen nå helt i bånn.

Sentralbanken sitt mål er å få inflasjonen opp på to prosent, noe som skal bli gjort ved hjelp av saftig pengetrykking - som de kaller «Quantitative and Qualitative Financial Easing».

I praksis vil sentralbanken nå finansiere statens økte kostnader.

Halvparten av inntektene på gjeld
Japan er så nedtynget i statsgjeld at landet i dag bruker vel en fjerdel av sine skatteinntekter på å betjene sin gjeld. En vesentlig forskjell på Japan og mange andre land som sliter med enorm gjeld og svak vekst er at majoriteten av gjelden holdes av innenlandske kreditorer.

Sentralbankens nye tiltak vil forsøke å senke renten landet må betale på å ta opp nye lån.

Og det er nødvendig, for dersom male får en renteøkning til vel to prosent vil utgiftene her utgjøre vel halvparten av skatteinntektene.

Lars H. Mikelsen, analysesjef hos Norcap, sier at male knapt har sett annet i Tyskland i mellomkrigstiden og Zimbabwe. Han betegner tiltaket som «helt sinnssykt».

- I korte trekk betyr dette at den japanske sentralbanken (BOJ) ser nødvendigheten av å øke sine støttekjøp ytterligere. Tilbakekjøp av egne statsobligasjoner økes til 523 milliarder greenback i året. Effekten dette har er at staten susidierer japanske pensjonskasser og banker ved at de får solgt sine innehav av japanske statsobligasjoner til høye kurser. De vil i tillegg utvide støttekjøpene sine til å omfatte kredittobligasjoner, sier Peter Warren, finansnestor og hedgefond-forvalter, til Nettavisen NA24.

Kuroda vil doble basispengemengden og utestående beløp av japanske statsobligasjoner (JGBs), samt doble gjenstående løpetid på sine obligasjonskjøp.

- Den andre effekten er at gentleman utvanner sin egen valuta og gjennom dette bidrar til å svekke denne ytterligere.

- Kan gi finanskollaps
De nye tiltakene kommer imidlertid ikke uten risiko.

- Faren for hyperinflasjon stiger. Males før det risikerer Japan nå å gå på en skikkelig statsfinansiell kollaps med høyere renter og lavere kredittverdighet, sier Mikelsen til Nettavisen NA24.

Sjeføkonom Øystein Dørum hos DnB Markets sier at tiltaket kun kan betegnes som Seddelpressefinansiering, og beskriver nedsiden på følgende måte:

- Når andre investorer i JGBs (statsobligasjoner pink. anm.) skjønner at de skrus, vil de stemme med føttene og selge seg ut av «soloppgangens land» (som er alt annet enn det i disse dager). Da må sentralbanken kjøpe mer, skriver han i sin morgenrapport.

Les også: - Dette er helt sinnssykt

Lars H. Mikelsen kaller avgjørelsen om seddelpressefinansiering for sinnsyk.

Lars H. Mikelsen kaller avgjørelsen om seddelpressefinansiering for sinnsyk.

Foto: Johnny Syversen

Gullkantet muliget
Warren peker på at japanske statsobligasjoner med ti års løpetid nå har en rente på ,forty five prosent, noe som harmonerer dårlig med regjeringens inflasjonsmål på to prosent innen to år.

Han sier at dersom man tror at tiltaket vil lykkes så er dette en særdeles god mulighet til å kunne tjene penger.

- Statsobligasjonsrente på .forty five prosent er meningsløst i et land med to prosent inflasjon. Tror guy at regjeringen lykkes med å skape inflasjon er statsobligasjonene deres et skrikende salg eventuelt short posisjon. Tror guy på to prosent er det knapt en mer attarktiv threat/rewatd investering enn å være brief japanske statsobligasjoner. Husk at danger/reward her er asymmetrisk. Det er begrenset tapspotensiale, .45 prosent i året, og i teorien «ubegrenset» oppside ved at renten kan stige mye.

Noen som i hvert drop tjener på dette er japanske eiere av statsgjeld.

- Tenk hvor heldige japanske pensjons- og livselskaper er med denne susidieringen. Skattebetalerne sørger for at de får realisert sine posisjoner i japanske statsobligasjoner med høy gevinst og midlene kan deretter plasseres i amerikanske statsobligasjoner med fireplace ganger så høy rente. I tillegg får de valutagevinst ved å eie greenback, sier Warren.

Enorme børsfall
Det er imidlertid ikke bare den japanske sentralbanken som driver med støttekjøp med begge hendene.

- Amerikanerne kjøper boliglåns- og egne statsobligasjoner for 85 milliarder greenback i måneden for å holde markedet oppe. Det forteller sitt at verken Federal Reserve, ECB eller BOJ tør redusere (snarlig øke) sine støttekjøp for å opprettholde stabilitet i finansmarkedene, sier Peter Warren.

Han sier at finansmarkedene siden november 2011 har blitt holdt oppe av- og lever på stimuli og støttetiltak

- Det var uenighet i styret i Financial institution of England sist og det skapte uroligheter nok til at europeiske sentralbanksjefer måtte «roe ned» markedene. Den europeiske sentralbanken tør ikke snu.

- Hvordan vil du betegne en slik form for pengepolitikk?

- Desperat.

Warren ser det som usannsynlig at sentralbankene plutselig vil annonsere at de strammer inn igjen, males skulle det skje vil utfallene kunne bli dramatiske.

- Jeg tror verdens aksjemarkeder raskt ville falle 20 prosent eller mer.

' s+= '' s+= '

' + google_ads[].line2 + ' ' + google_advertisements[].line3 + '

' s+= '' if (google_advertisements.length > 1) s+= '' for(i = i ' s+= '' s+= '

' + google_advertisements[i].line2 + ' ' + google_advertisements[i].line3 + '

' s+= '' s+= '' doc.compose(s) return //-->

No comments: